Ο Προσωπικός Μύθος κάθε Γονέα!

από | Ράνια Βλάγκα Αντωνίου

»Ο δικός του  τρόπος δεν είναι ο δικός μου και ο  δικός μου δεν είναι δικός του και οι δυο όμως ψάχνουμε για τον Προσωπικό Μύθο και για αυτό τον  σέβομαι”

 Αλχημιστής , Πάουλο Κοέλιο 

  Η ζωή μας αλλάζει για πάντα με τη Γέννηση ενός μωρού. Αυτό το γεγονός ή πιο συγκεκριμένα, η διαδικασία αυτή σημαίνει επίσης τη Γέννηση ενός γονέα.

Για κάθε νέο γονέα, είναι μια εντελώς μοναδική εμπειρία που μπορεί  να τον φέρει στο χείλος του “θανάτου” – φυσικού, συναισθηματικού ή και τα δύο -, μπορεί να καταστρέψει τις αυταπάτες του για το ποιος πίστευε ότι ήταν ή μπορεί να  τον  αναγγενήσει και να βρεί την δική του Άνοιξη.

Αφήνοντας  πίσω τη ζωή ενός ανεξάρτητου προσώπου επικεντρωμένου στις δικές του σχέσεις , την επιτυχία μιας επαγγελματικής σταδιοδρομίας και ξεκινώντας μια ζωή με θεμελιώδη  μετατόπιση στη σκέψη, που επικεντρώνεται στις σχέσεις και τις επιτυχίες του μωρού μας,  οι νέοι γονείς υφίστανται μια σημαντική ανασυγκρότηση του εγκεφάλου εκείνη την εποχή, κάτι που επιβεβαιώνεται από πληθώρα μελετών.

Η αφήγηση των ιστοριών γέννησής των παιδιών μας και ανατροφής , μας  αποκαλύπτει αυτά  τα μοναδικά διαφορετικά διδάγματα για το ποιοι είμαστε και συνεχίζουμε να γινόμαστε. Ένα από τα κεντρικά δώρα του γονεικού ρόλου είναι ότι, εστιάζοντας και προωθώντας την ανάπτυξη του παιδιού μας, έχουμε ταυτόχρονα την ευκαιρία να προωθήσουμε την δική μας ανάπτυξη.

Οι γονείς  μπορούμε να γίνουμε  ειδικοί στην απόκρυψη των αναπτυξιακών μας προσδοκιών – προσποιούμενοι ότι μαθαίνουμε τα πάντα για τα παιδιά μας , μην θέλοντας να παραδεχτούμε τελικά ότι  είμαστε το  “τελικό προϊόν¨”, γιατί  έχοντας ένα μωρό μπορεί να είναι μια “κλήση αφύπνισης”. Μπορεί να μας ειδοποιήσει, για όσα δεν έχουμε σκεφτεί βαθιά στο παρελθόν μας για να ενημερώσουμε το παρόν μας και ότι υπάρχει μια ζωή με περισσότερη εκμάθηση και προώθηση της δικής μας κοινωνικής και συναισθηματικής ανάπτυξης, αν επιτρέψουμε γι ‘αυτό.

Εάν μπορούσαμε να μοιραστούμε τις ιστορίες μας για το πώς γίναμε γονείς,  θα είχαμε την ευκαιρία να σκεφτούμε και να διαπιστώσουμε τις μεγάλες μετατοπίσεις που σημειώθηκαν στη ζωή μας. Όταν το κάνουμε, μπορεί  να λάμψει ένα φως σε όλα όσα  μάθαμε , πώς μας έκαναν πιο ισχυρούς από πριν γίνουμε γονείς , τι μας βοήθησε να συνειδητοποήσουμε , ποια ξεχασμένα μέρη του εαυτού μας ξαναθυμηθήκαμε, ποια καινούρια μέρη του εαυτού μας ανακαλύψαμε. Να αναδυθούν λέξεις κλειδιά που μπορεί να περιγράφουν τι μας προσέφερε η γέννηση του κάθε παιδιού μας, σε τι μας εκπαίδευσε, πως μας ωρίμασε.

Σε αυτή την εποχή της Άνοιξης, καθώς βλέπουμε τη νέα ζωή ως φυτά και λουλούδια, ας σκεφτούμε πως μας βοήθησε  ο ερχομός του παιδιού στην ζωή μας : Μπορούμε  να αναρωτηθούμε:

 

 • Πώς με άλλαξε ως άτομο, η διαδικασία της γέννησης;
 • Πως με αφύπνισε ο ρόλος του γονέα  όσον αφορά   τον εαυτό μου ;
 • Στην αφήγηση της δικής μου ιστορίας, ποια θέματα θα μπορούσαν να προκύψουν;
 • Πώς μπορώ να συνεχίσω να σκέφτομαι και να μαθαίνω από την ανάπτυξη των παιδιών μου για να αυξήσω την αυτογνωσία μου;
 • Τι προκλήσεις έχω να μάθω στο εδώ και τώρα, στο ρόλο μου ως γονέα;

 

Απαντώντας σε αυτές τις ερωτήσεις  θα ανακαλύψουμε ότι  γονεικός ρόλος είναι εξελικτικός, με τα παιδιά μας να αποτελούν τα αυτογνωσιακά μας σκαλοπάτια , δείχνοντας τον δρόμο της αυτο-ανακάλυψης και παράλληλα τον δρόμο της κοινής μας εξέλιξης και επαναδιαμόρφωσης.

Όσο αυτό το αποδεχόμαστε, όσο αυτό το κατανοούμε , όσο  ‘γνωρίζουμε” τα παιδιά μας και μας “γνωρίζουμε”, όσο “τα προσέχουμε” και “μας προσέχουμε” , όσο “ τα ακούμε” και “ μας ακούμε” τόσο κάνουμε προοδευτικά βήματα στην αυτογνωσίας μας , με περιέργεια, καλοσύνη, περικάλυψη βοηθώντας  στην αυτογνωσία των παιδιών μας και στην οικογενιακή μας ευημερία.

Με αυτό το τρόπο οι αχαρτογράφητες περιοχές τους εαυτού μας και της γονεικής ανατροφής θα φωτιστούν από την συνειδητή γονεική Αγάπη, μεριάζοντας τους φόβους και τα άγχη για το άγνωστο, το ελλιπές, το ακατανόητο, το ανικανοποίητο, το ανεπαρκές.

Σε αυτή την διαδρομή , όντας  αλληλένδετοι με τα παιδιά μας όμως τόσο μοναδικά διαφορετικοί     δεν ξεχνάμε ότι »Ο δικός τους  τρόπος δεν είναι ο δικός μου και ο   δικός τους δεν είναι δικός μου και οι δυο όμως ψάχνουμε για τον Προσωπικό Μύθο και για αυτό τον  σέβομαι”.

 Κατανοώντας αυτή την διαφορετικότητα, συνδεόμαστε μαζί τους μέσω της μοναδικότητας των συναισθημάτων τους και ως πρότυπα συμπεριφοράς, σκέψης, συναισθηματικής διαχείρισης, αυτοεκτίμησης, αυτοπεποίθησης  Δρούμε  ως Δημιουργοί  του Δικού μας Μοναδικού Οικογενειακού Συστήματος. Γιατί :

 • Κάθε δικό μας βήμα εξέλιξης , μπορεί να είναι άπειρα βήματα εξέλιξης του παιδιού μας!
 • Κάθε δική μας θετική σκέψη, μπορεί να είναι άπειρες θετικές σκέψεις του παιδιού μας!
 • Κάθε δικό μας θετικό συναίσθημα, μπορεί να είναι άπειρα θετικά συναισθήματα του παιδιού μας!
 • Κάθε δική μας θετική συμπεριφορά και δράση,  μπορεί να είναι άπειρες θετικές συμπεριφορές και δράσεις του παιδιού μας!

Η κατανόηση του εαυτού μας, μας  δίνει επιλογές να δρούμε και να μην αντιδρούμε απλώς αλλά και  να συλλέξουμε νόημα από τις εμπειρίες της ζωής .Η αυτογνωσία είναι μια βασική ικανότητα που μας βοηθά να αποκτήσουμε μια βαθύτερη κατανόηση του τρόπου σκέψης, αίσθησης και δράσης, ώστε να μπορέσουμε να αυξήσουμε τη μάθηση και να αναπτύξουμε ουσιαστικές σχέσεις. Είναι η ικανότητά μας να εξετάζουμε και να κατανοούμε ποιοι είμαστε σχετικά με τον κόσμο γύρω μας.

Η  γονεική αυτογνωσία  μας βοηθάει να αναγνωρίσουμε  πόσο  ξεχωριστή είναι η κάθε οικογένεια, με μοναδικές προσωπικότητες, ότι ο κάθε γονέας συνειδητοποιεί διαφορετικά τον ρόλο του και εκλαμβάνει τα όποια μηνύματα με βάση τα βιώματά του και τις πεποιθήσεις του  , και να αναζητήσουμε  το   κοινό κλειδί   για να “Προσέχουμε τα παιδιά μας “ και να “ Μας προσέχουμε” στο εδώ και τώρα στο :

 1. Να αναγνωρίζουμε τις πραγματικές μας ανάγκες και των παιδιών μας!
 2. Να αντιμετωπίζουμε τα άγχη και τους φόβους μας και πως αυτά αντανακλώνται στα παιδιά μας!
 3. Να δημιουργούμε ουσιαστικές σχέσεις εντός οικογενειακού πλαισίου!
 4. Να οργανώνουμε ένα ασφαλές οικογενιακό περιβάλλον!
 5. Να εξελίσουμε τον γονεικό μας ρόλο!
 6. Να κάνω το καλύτερο που μπορώ τη δεδομένη στιγμή!
 7. Να “νιώθω” και να “συνδέομαι” με τον εαυτό μου και την οικογένειά μου!
 8. Να “επικοινωνώ” με τον εαυτό μου και τους γύρω μου με ουσία!

 

Ράνια Βλάγκα

 Εισηγήτρια του ετήσιου σεμιναρίου Parent Coacging «Να με προσέχεις»

12 συνεδρίες ,   2 συνεδρίες το μήνα  ( ανά δεκαπέθήμερο) , διάρκειας 3 1/2.

Kάλεσε στα τηλέφωνα 210-5561961 & 6945.721449!

Professional Life Coach for Kids and Families.

  Parent Coach.

  Μέλος του Hellenic Institute of Coaching Ελλαδας και Κύπρου (HIC)

  Σχολική Ψυχολόγος Msc

  Κοινωνιολόγος Bsc

  Ειδική Παιδαγωγός