Γιατί να επισκεφτώ έναν ψυχίατρο;

από | Μαρία Λεβέντη

Μπορείς να σκεφτείς έστω έναν λόγο, που θα σε οδηγούσε να επισκεφτείς, έναν ψυχίατρο;

Πιστεύεις ότι, τον ψυχίατρο τον χρειάζονται μόνο οι ψυχικά άρρωστοι άνθρωποι;

Ανήκεις κι εσύ σ’ αυτή την κατηγορία των ατόμων,  που θεωρούν ότι οι ψυχίατροι, συνταγογραφούν «μόνο» φάρμακα;

«Ο ψυχίατρος «συνταγογραφεί» τον δρόμο που θα σε οδηγήσει στην ισορροπία»!

Πριν απαντήσω στις παραπάνω ερωτήσεις, ας ξεκαθαρίσω κατ’ αρχήν πως ο ψυχίατρος λαμβάνει το πτυχίο του έπειτα από 6 χρονια σπουδών. Εξειδικεύεται στην ψυχιατρική με επιπλέον 5 χρόνια σπουδών. Έως εδώ λοιπόν συνολικά 11 χρόνια μελέτης και ιατρικών συνεδριών.  Κατά τη διάρκεια της ειδικότητας του, ανάλογα με την πανεπιστημιακή κλινική που θα φοιτήσει, εκπαιδεύεται σε διάφορες μορφές ψυχοθεραπείας , μαθαίνει μέσα από μελέτη τα σύγχρονα φάρμακα και το σημαντικό όλων είναι πως παρακολουθεί ο ίδιος κάποια μορφή ψυχοθεραπείας, για να μπορεί να χειριστεί μετέπειτα τους θεραπευμένους του σωστά.

Οπότε, όπως κάθε γιατρός έχει την δυνατότητα να θεραπεύσει όχι μόνο τις βαριές περιπτώσεις , αλλά και τις ελαφριές, ή ακόμα και να διαβεβαιώσει κάποιον ότι δεν χρειάζεται ψυχιατρική ή ψυχολογική στήριξη , διότι πολύ απλά ο ψυχίατρος γνωρίζει πως να βγάζει την λεγόμενη  «διάγνωση»!

Ανάλογα με τη διάγνωση βέβαια ακολουθεί και η θεραπεία. Αν λοιπόν είναι χρήσιμο κάποιος να λάβει φαρμακευτική αγωγή γιατί ο οργανισμός του χρειάζεται «βιοχημική υποστήριξη» , τότε πρέπει να τη λάβει, αν όμως αυτή δεν είναι απαραίτητη, τότε μπορεί να αντιμετωπιστεί με κάποια μορφή ψυχοθεραπείας. Οι πιο συχνοί τύποι ψυχοθεραπείας ανάλογα με τις ανάγκες του θεραπευόμενου, είναι:

  • Βραχείας διάρκειας
  • Μακράς διάρκειας

Γυρίζοντας λοιπόν τώρα στην αρχική ερώτηση, ας προσπαθήσουμε να βρούμε λόγους για τους οποίους μπορεί κάποιος ν’ απευθυνθεί σ έναν ψυχίατρο.

Επιγραμματικά μιλώντας, μερικοί από αυτούς είναι γιατί:

  • Βιώνει θλίψη
  • Έχει έντονες εναλλαγές στη διάθεση
  • Έχει άγχος
  • Κάνει κρίσεις πανικού
  • Δεν μπορεί να ελέγξει τα συναισθήματα του π.χ. θυμός
  • Δυσκολεύεται να δημιουργήσει σταθερές και υγιείς σχέσεις
  • Υπερβάλει π.χ. με τις ασθένειες ή τις συνεχείς σκέψεις
  • Καταναλώνει ουσίες προκειμένου να βιώσει χαρά, καλή διάθεση ή ηρεμία.

Φυσικά μια επίσκεψη στον ψυχίατρο μπορεί να έχει και «προληπτικό χαρακτήρα». Κάποιος άνθρωπος μπορεί να χρειάζεται μια επιβεβαίωση ότι όλα πάνε καλά. Κατά τη γνώμη μου η ενίσχυση του σθένους , της εσωτερικής δύναμης και της υγιούς αυτοπεποίθησης είναι σημαντικό μέρος της εργασίας ενός ψυχίατρου, πολύ πριν ξεκινήσει κάποιος να γίνει α-σθενης!

ΕΔΩ ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΩΡΑΙΟ ΝΑ ΠΟΥΜΕ … ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΕΑΝ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΓΙΝΕΙ ΑΣΘΕΝΗΣ;;;

Κλείσε μαζί μου ένα ραντεβού! (κλικ εδώ)

Έλα ν’ ανακαλύψουμε μαζί μέσα από την Art Therapy την λύση!

Με αγάπη

Μαρία Λεβέντη

Facebook Μαρία Λεβέντη