Ας κάνουμε μια υπόθεση εργασίας. Φανταστείτε δύο εξίσου ταλαντούχους πτυχιούχους στις πρώτες θέσεις εργασίας τους. Μέσα σε ένα χρόνο και οι δύο απολύονται. Κάποιος παγιδεύεται στη σκέψη ότι απέτυχε: «Ποτέ δεν ήμουν αρκετά καλός», «Το αφεντικό μου με μισούσε».
Ο άλλος αποφασίζει ότι «ΟΚ!! Απολύθηκα» «Καλύτερα να διορθώσω το βιογραφικό μου και να μάθω πώς να αντιμετωπίζω καλύτερα ένα δύσκολο αφεντικό». Ποιος κινείται πιο γρήγορα μέσα από τις αντιξοότητες;

 Συμπέρασμα; η προοπτική που αντιμετωπίζουμε τα γεγονότα ουσιαστικά αλλάζει από το πώς τα βιώνουμε.

Κάτι αντίστοιχο παρατηρείται στους γονείς με την καθημερινή οικογενειακή ρουτίνα, με το σχολείο ή με την δύσκολη καθημερινότητα τους αυτές τις ημέρες της απομόνωσης, δηλαδή στο πως βιώνουν όσα τους συμβαίνουν. Δηλαδή:

-Τι προοπτική δίνουν στην δυσκολία να αλλάξουν ορισμένες συνθήκες; Ευελιξία, ικανότητα ανάκαμψης, εστιασμό στα θετικά, ή  στρες, αυτό-λύπηση, θυματοποίηση; — Πως ερμηνεύουν τα γεγονότα; Ως καταστροφικά ή ευκαιρία να δουν τις αντιξοότητες ως εμπειρίες και προκλήσεις και να μάθουν από αυτές;

– Δραματοποιούν οτιδήποτε συμβαίνει στην οικογενειακή τους ζωή και στο εξωτερικό περιβάλλον;

– Ακινητοποιούνται ή κάνουν δράσεις  για να μειώσουν τις επιπτώσεις του στρες  και να βοηθήσουν τα παιδιά τους, αναπτύσσοντας ανθεκτικότητα;

 

Τι είναι  όμως ανθεκτικότητα;

Είναι η ικανότητα ανάκτησης ή εύκολης προσαρμογής στις αντιξοότητες ή στην αλλαγή. Η ανθεκτικότητα είναι σημαντική επειδή μας επιτρέπει να ξεπεράσουμε τις αρνητικές εμπειρίες ενώ είναι μια ικανότητα που, όταν υποστηρίζεται κατάλληλα, αναπτύσσεται καθ ‘όλη την παιδική ηλικία όμως μπορεί να διαμορφωθεί καθ΄ όλη την διάρκεια της ζωής!!!

Οι προστατευτικοί παράγοντες της ανθεκτικότητας είναι :

 • η στάση ζωής δηλαδή από την ερμηνεία που δίνουμε σε αυτό που μας συμβαίνει και τι μαθαίνουμε από αυτό.
 • από το εσωτερικό σημείο ελέγχου δηλαδή εάν αισθανόμαστε ότι ο ίδιοι ελέγχουμε την ζωή μας και το μέλλον μας
 • από την ύπαρξη νοήματος και σκοπού στη ζωή δηλαδή τι νοηματοδοτεί τη ζωή μας:
  η πίστη, οι ηθικές αξίες, η πνευματικότητα, τα οποία διατηρούν ζωντανή την ελπίδα και προσεγγίζουν με ένα πιο θετικό τρόπο τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζουμε και μας βοηθούν να τις υπερβούμε.
 • Τα θετικά συναισθήματα πχ χαρά και χιούμορ
 • Ύπαρξη ενός υποστηρικτικού δικτύου

Ειδικά σε δύσκολες καταστάσεις, οι άνθρωποι που εστιάζουν στην καλλιέργεια της ανθεκτικότητας καταφέρνουν να βλέπουν τις δυσκολίες από διαφορετική οπτική.  Έτσι και οι γονείς, είναι η μερίδα του κοινωνικού συνόλου που θα πρέπει πρωτίστως να φροντίσουν πρώτα από όλα τον εαυτό τους και  να εστιάσουν στην καλλιέργεια της δικής τους ανθεκτικότητάς τους, κατανοώντας:

 • ότι είναι το πρότυπο μίμησης
 • ο καθρέφτης των παιδιών
 • το πως τα παιδιά θα βιώσουν την πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση εξαρτάται από τα δικές τους σκέψεις, τα δικά τους συναισθήματα και το πως θα πλαισιώσουν και θα δομήσουν την οικογενειακή ζωή.
 • Ανθεκτικοί γονείς, ανθεκτικά παιδιά
Τι μπορούν  να μάθουν και να κάνουν οι γονείς πρώτα από όλα για τον εαυτό τους ;
 1. Κάντε συνδέσεις και αποδεχτείτε βοήθεια. Αξιοποιήστε τις σχέσεις με τα στενά μέλη της οικογένειας και τους φίλους σας, δώστε προτεραιότητα στον χρόνο μαζί τους και προσεγγίστε την υποστήριξη όταν χρειάζεται.
 2. Παρακολουθήστε τις ψυχικές παγίδες. Για παράδειγμα, εάν αισθάνεστε ότι έχετε παραλύσει από το φόβο, να αναγνωρίσετε αυτό το γεγονός, στη συνέχεια να επικεντρωθείτε σε κάτι χρήσιμο που πρέπει να γίνει ως ένα πρώτο βήμα δηλαδή κάνετε δράση ( πχ μιλήστε με κάποιον που μπορεί να σας βοηθήσει, εκφράστε τα συναισθήματά σας)
 3. Προσελκύστε μια θετική άποψη για τον εαυτό σας. Εντοπίστε τον εσωτερικό σας κριτή, αφήστε τον στην άκρη και επικεντρωθείτε στα πλεονεκτήματα σας: πχ. « Εύχομαι να το έκανα διαφορετικά, αλλά δεν το έκανα». «Ποιο θα ήταν το καλύτερο πράγμα να κάνω τώρα;».
 4. Να δεχτείτε ότι η αλλαγή και η αβεβαιότητα αποτελούν μέρος της ζωής. Μια κοινή εσφαλμένη αντίληψη που υπονομεύει την ευημερία και την ανθεκτικότητα είναι η αντίληψη, ότι όλα είναι πραγματικά πέρα ​​από τον έλεγχό μας.
 5. Να αναπτύξετε βήμα προς βήμα στόχους και να λάβετε αποφασιστική δράση
 6. Παίξτε και χαρείτε με τα παιδιά και μάθετε από αυτά . Τα παιδιά μπορούν να μας διδάξουν πως να χαιρόμαστε και να γελάμε με τα πιο απλά πράγματα και πως να χαιρόμαστε με την χαρά.
 7. Φροντίστε τον εαυτό σας. Συμμετέχετε σε δραστηριότητες που απολαμβάνετε και βρείτε χαλάρωση. Η φροντίδα του εαυτού σας βοηθά να κρατάτε το μυαλό και το σώμα σας  υγιή και σας δίνει ενέργεια και δύναμη να ανταπεξέλθετε στον γονεϊκό σας ρόλο αποτελεσματικότερα και με χρησιμότητα .Πώς ;
  • Απολαύστε το μπάνιο σας χωρίς άγχος , γράψτε (ημερολόγιο), διαβάστε, τραγουδήστε, ακούστε μουσική, απολαύστε το ρόφημά σας. Δημιουργήστε ποιοτικό χώρο και χρόνο για τον εαυτό σας
  • Κάντε μια φυσική δραστηριότητα μέσα στο σπίτι (μπορούμε να εφεύρουμε τρόπους εάν δεν έχουμε τον χώρο)
  • Μοιραστείτε τα συναισθήματά σας με κάποιον που εμπιστεύεστε
  • Να περιτριγυρίζεστε από ανθρώπους που σας υποστηρίζουν και σας κάνουν να αισθάνεστε όμορφα για τον εαυτό σας!!
Και να θυμάστε ότι
εάν είστε πιο χαρούμενοι και υγιέστεροι, τότε μπορείτε να είστε  πιο ευτυχισμένοι και πιο χρήσιμοι γονείς.
Ράνια Βλάγκα Αντωνίου: Professional Life Coach for Kids and Families. Parent Coach. Μέλος του Hellenic Institute of Coaching Ελλαδας και Κύπρου (HIC) Σχολική Ψυχολόγος Msc Κοινωνιολόγος Bsc Ειδική Παιδαγωγός