Έχετε ένα έφηβο που είναι αγχωμένος και εκφράζει καθημερινά ανησυχία για διάφορα ή πιο συγκεκριμένα θέματα;

Δεν είστε οι μόνοι!!!

Μια πρόσφατη έρευνα του American Psychological Association έδειξε ότι λίγο κάτω από το 50% των εφήβων αναφέρονται στην ψυχική τους υγεία με όρους «τέλεια» ή «πολύ καλά». Αυτή η εικόνα δεν φαίνεται να βελτιώνεται και για τις μεγαλύτερες ηλικίες (18-21), οι οποίοι πάνω από 90% αναφέρουν τουλάχιστον ένα σωματικό ή συναισθηματικό σύμπτωμα σε σχέση με το άγχος.

Οι σημερινοί έφηβοι μπορεί να είναι αγχωμένοι για το τι μπορεί να συμβαίνει στο σπίτι τους, στο σχολείο ή στις ζωές τους αλλά και για τον κόσμο στον οποίο ζουν πχ κορωνοϊό, κλιματική αλλαγή, ανεργία κλπ.

Ευτυχώς υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε για να χαλαρώσουν από το άγχος όπως:

Βήμα 1ο

Αντιμετωπίζω το άγχος. Το πιο σημαντικό πράγμα, που μπορούμε να κάνουμε όταν ο έφηβος είναι αγχωμένος ή υποφέρει είναι να τον βοηθήσουμε να αντιμετωπίσει το άγχος ή την ανησυχία του από το να το αγνοούμε. Γιατί; Αν το αγνοήσει, το άγχος θα αυξηθεί!!

Βήμα 2ο

Ζητήστε από τον έφηβο να σας περιγράψει την δύσκολη κατάσταση που βιώνει και ως αντίδραση δείξτε του μια ευγενική απορία για την κατάστασή του.

Βήμα 3ο

Βοηθήστε τον έφηβο να αναγνωρίσει πως αισθάνεται δηλαδή να το ονοματίσει!!

Σύμφωνα με έρευνες, αυτή η τεχνική «name it, to tame it», αποδεικνύει ότι όταν ονομάζουμε τα συναισθήματά μας μπορούμε να τα διαχειριστούμε αποτελεσματικότερα.

Βήμα 4ο

Ρωτήστε τον έφηβο για την πηγή του άγχους και για όσα μπορεί να αισθάνεται ότι δεν μπορεί να ελέγξει.

Βήμα 5ο

Ενθαρρύνετε τον έφηβο να αναγνωρίσει την πηγή του άγχους του.

Πχ. εάν σχετίζεται με ένα συγκεκριμένο αρνητικό γεγονός ή εάν είναι αποτέλεσμα αθροιστικών καθημερινών δυσκολιών

Βήμα 6ο

Βοηθήστε τον έφηβο να αναγνωρίσει πότε το άγχος είναι βλαβερό και πότε βοηθητικό (κινητοποίηση)

Βήμα 7ο

Εκπαιδευτείτε στην αποδοχή. Όταν αποδεχόμαστε την πραγματικότητα μιας δύσκολης κατάστασης και ότι δεν μπορούμε να ελέγχουμε τα πάντα , επιτρέπει στα παιδιά να κάνουν το ίδιο.

Η αποδοχή, θα τους απελευθερώσει να προχωρήσουν μπροστά, κάνοντας δράση από το να παραμένουν παραλυμένοι από τις δυσκολίες και το άγχος.

Ράνια Βλάγκα Αντωνίου: Professional Life Coach for Kids and Families. Parent Coach. Μέλος του Hellenic Institute of Coaching Ελλάδας και Κύπρου (HIC) Σχολική Ψυχολόγος Msc Κοινωνιολόγος Bsc Ειδική Παιδαγωγός

Καλέστε στο 2105561961 η στο 6945721449 και ενημερωθείτε για όλες τις ατομικές συνεδρίες παιδιών, εφήβων και γονέων!!!